bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Chrzan gości na stołach wielkanocnych jako dodatek do wędlin, kiełbas, boczku i gotowanych jajek. U mnie w domu chrzan również pojawia się podczas Wigilii z pieczonym karpiem i chałką. Chrzan lubię i zawsze mam słoiczek startego korzenia w lodówce. Można go wykorzystać do kanapek, sosu, ćwikły lub barszczu białego. Dziś moja propozycja zupy chrzanowej dedykowana miłośnikom ostrego chrzanowego smaku.

Składniki:

1,5 litra wywaru z wędzonki lub szynki

Kawałek szynki pokrojonej w grube plastry

2 liście laurowe

10 kuleczek ziela angielskiego

1 cebula

3 ziemniaki

1 szklanka żuru naturalnego

½ szklanki maślanki

1 korzeń chrzanu

6 łyżek tartego chrzanu

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

2 ząbki czosnku wyciśnięte

Ugotowane jajka

2 łyżki śmietany

Jak zrobić zupę chrzanową?

  1. Wywar z wędzonki wlać do garnka
  2. Szynkę pokroić w grube plastry i dodać do wywaru
  3. Dodać do niego cały korzeń chrzanu, liście laurowe oraz ziele angielskie
  4. Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do wywaru
  5. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do zupy
  6. Zupę gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie
  7. W miseczce rozmieszać żur z maślanką i dodać do zupy i gotować jeszcze przez parę minut aż zupa zgęstnieje
  8. Na koniec dodać starty chrzan do zupy, a potem sól, pieprz oraz cukier do smaku
  9. Na koniec podbić zupę śmietaną (śmietanę wymieszać w filiżance z paroma łyżkami zupy i dopiero wlać do zupy)
  10. Podawać z ugotowanym jajkiem i plastrem szynki


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.