bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Zupa brokułowa z mojego ogródka

Zupa brokułowa z mojego ogródka

Piękny intensywny kolor, dużo witamin i świeży smak ziół to przepis na zieloną zupę z mojego ogródka. Ta zupa od razu przypomina mi o wakacjach, słońcu i pachnących warzywach. W moim ogródku zawsze sadzę dużo ziół, żeby cieszyć się ich smakiem przez całe lato. Podkręcają smak najzwyklejszej potrawie i sprawiają, że dania nabierają świeżości i przepięknie pachną. Dziś o zupie z brokułu, który dzięki małemu trikowi nie zmienia się w szaro zieloną paćkę, która można znaleźć w naszych korpo- stołówkach. Zatem smacznego! Zielono mi!!!

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego

Pół brokułu

2 ziemniaki

Pół pęczka cebuli dymki

Pęczek pietruszki

Pół pęczka koperku

Parę gałązek bazylii

Garść świeżego szpinaku

1 ząbek czosnku

Sól pieprz do smaku

Łyżka oleju lub masła

Łyżka śmietany do udekorowania zupy

 Jak zrobić zieloną zupę brokułową?

  1. Bulion wlać do garnka
  2. Brokuł pokroić, różyczki odstawić na bok (będą potrzebne później) trzon pokroić w dużą kostkę i wrzucić do bulionu
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę, dodać do bulionu
  4. Bulion gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie
  5. Cebulę dymkę podsmażyć przez 3 minuty na patelni na maśle lub oleju, odstawić do wystygnięcia
  6. Różyczki brokułu dodać do zupy na 2 -3 minuty aż zrobią się mocno zielone i wyciągnąć je z zupy i wrzucić do miski z bardzo zimną wodą ( to pomaga zachować piękny kolor zielony zupy). Zostawiamy brokuł w zimnej wodzie na około 2 minuty. Nastepnie wyjmujemy z wody
  7. Do kielicha blendera wlewamy bulion, dodajemy różyczki brokułu, ząbek czosnku, szpinak, cebulę dymkę oraz posiekane zioła (pietruszka, koperek, bazylia)
  8. Całość blendujemy na aksamitny krem
  9. Wlewamy do garnka i jeszcze parę minut podgrzewamy
  10. Solimy i pieprzymy do smaku
  11. Jeśli zupa jest za gęsta to można dodać jeszcze trochę bulionu
  12. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, ja podałam z preclami, ale pysznie będą smakować również z grzankami lub groszkiem ptysiowym


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.