bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Zalewajka

Zalewajka

Czas Wielkiej Nocy kojarzy mi się z żurem, białą kiełbasą i jajkami. Wszystkie świąteczne zupy są bardzo aromatyczne, bo są gotowane na wędzonce i pachnącej jałowcem i dymem szynce. Dziś zamiast tradycyjnego żurku przygotuje Zalewajkę, która bardzo przypomina żurek, ale ma delikatną ziemniaczaną nutę. Podstawą tej zupy są nasze polskie kartofle, które gotujemy powoli w rondlu i do nich dodajemy kolejne składniki, w tym naturalny polski żur.

Składniki:

5 dużych ziemniaków

100 g wędzonki lub boczku

1 surowa biała kiełbaska

1,5 litra wody

szklanka naturalnego żuru

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka majeranku

6 kulek ziela angielskiego

2 liście laurowe

1/2 szklanki maślanki

2 łyżki śmietany 12%

Olej do podsmażenia cebulki

Sól i pieprz do smaku

Jak zrobić zalewajkę?

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka
  2. Ziemniaki zalać wodą i zagotować
  3. Boczek pokroić w kostkę i dodać wraz z kiełbaską do ziemniaków
  4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć cebulkę aż będzie szklista i dodać ją do zupy
  5. Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować zupę na wolnym ogniu
  6. W misce wymieszać dokładnie żurek ze śmietaną i maślanką, gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodać do zupy, cały czas mieszając aby nie powstały grudki
  7. Po paru minutach dodać pieprz, majeranek, sól oraz wyciśnięty ząbek czosnku
  8. Ugotować jajka na twardo w osobnym garnku, obrać i pokroić na połówki
  9. Pokroić kiełbaskę na mniejsze kawałki
  10. Zalewajkę podawać z jakiem, kiełbaską, posypaną szczypiorkiem lub cebulką dymką


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.