bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie

W moim domu zawsze w spiżarce można było znaleźć cudne kolorowe drzemy i konfitury, które choć odrobinę przywracały wspomnienia o ciepłych letnich dniach. Najbardziej lubię, gdy niespodziewanie znajdę ukryty, zapomniany słodki skarb, schowany z tyłu półki. Nic tak nie smakuje jak domowe konfitury i dżemy.

Moja babcia miała mały ogródek i co roku w sierpniu w kuchni razem drelowałyśmy czerwone i soczyste owoce. Zapamiętałam smak, ale niestety nie zdążyłam się nigdy zapytać o przepis. Dlatego od paru wiśniowych sezonów próbowałam odtworzyć przepis babci na wiśnie w syropie. Po wielu próbach udało mi w końcu odtworzyć ten smak z dzieciństwa. Przepisem od razu podzieliłam się z mamą, która równie szczęśliwa jak od razu pojechała na plac Imbramowski kupić wiśnie.

Wiśnie w syropie były zawsze moją konfiturą – idealne do naleśników, tortów, lodów lub jako dodatek do herbaty w zimowe wieczory.

Składniki:

5 kg wiśni

2 kg cukru

Dodatkowo będziemy potrzebować 1 kg cukru na 1 litr soku – w zależności jak soczyste są wiśnie i ile puszczą soku.

Przygotowanie:

  1. Drelujemy 5 kg wiśni i zasypujemy je w dużym słoiku 2 kg cukru
  2. Odstawiamy słoik na 2 dni, aż wiśnie puszczą sok
  3. Wiśnie odcedzamy na sitku, sok zbieramy do dużego garnka
  4. Do odcedzonego soku dodajemy cukier w proporcji jeden litr soku – jeden kilogram cukru
  5. Całość zagotowujemy i wrzucamy do niego przecedzone wiśnie
  6. Zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do następnego dnia pod przykryciem
  7. Kolejnego dnia ponownie odcedzamy sok i go zagotowujemy, dodajemy do niego odcedzone wiśnie
  8. Czynność powtarzamy przez 3 dni
  9. Trzeciego dnia przecedzamy wiśnie i przekładamy do wyparzonych małych słoiczków
  10. Wiśnie zalewamy sokiem zostawiając około 2 cm poniżej pokrywki i zakręcamy zakrętki Pamiętajmy, że sukces naszych przetworów często kryje się w nowych zakrętkach, ponieważ podważanie zakrętek nożem może tworzyć uszkodzenia, co spowoduje nieszczelność słoików
  11. Zamknięte słoiki pasteryzujemy przez 15 minut w garnku wyłożonym szmatką lub gazetami. Woda powinna sięgać ¾ słoika
  12. Wyciągamy rękawicą słoiki i przewracamy do góry nogami na stole, czekamy do wystygnięcia
  13. Po przewróceniu zakrętki powinny wszystkie być wklęsłe. Jeśli nie są to znaczy, że słoik jest nieszczelny

Wiśnie w syropie można przechowywać 2 lata. U mnie tylko cudem udało się przetrwać paru słoikom tyle czasu, bo zwykle wszystko jest spałaszowane w ciągu zimy podczas mroźnych wieczorów.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.