bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Śliwka w czekoladzie

Śliwka w czekoladzie

Myślę, że każdy z nas zna smak pomadki śliwka w czekoladzie. Połączenie doskonałe: słodycz czekolady i lekko kwaśny smak śliwki. Jakby tak przenieść ten smak na kromkę chleba lub na naleśnik? Długo nie myślałam i podczas smażenia powideł w sierpniu postanowiłam zaryzykować i trochę śliwek połączyć z gorzką czekoladą. Wyszło przepysznie i pierwszy słoiczek nawet nie zdążył dotrzeć do spiżarki. Wielką zaletą powideł jest to, że tak naprawdę nie trzeba dodawać no nich cukru. Jedynymi składnikami są śliwki i gorzka czekolada. Można podawać z chrupiącymi naleśnikami naszym maluchom lub wygłodniałym domownikom, których na pewno skusi do kuchni zapach placuszków z śliwką w czekoladzie.

 Składniki:

2 kg śliwek węgierek (im dojrzalsze tym lepiej)

Tabliczka gorzkiej czekolady 100 gr 70%

 Przygotowanie:

  1. Przekroić śliwki na pół i usunąć pestkę
  2. Pokroić drobno śliwki
  3. Wrzucić pokrojone śliwki na patelnię lub do niskiego garnka z grubszym dnem
  4. Smażyć śliwki przez godzinę, od czasu do czasu mieszając delikatnie, uważać aby śliwki się nie przypaliły
  5. Śliwki powinny się rozpaść i puścić sok
  6. Gdy masa będzie ciemna i gęsta dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady
  7. Całość ponownie mieszamy i czekamy aż roztopi się czekolada
  8. Gorące powidła wkładamy do wyparzonych słoiczków
  9. Zamykamy zakrętki i przewracamy do góry nogami

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.