bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Rosół z kury

Rosół z kury

Dziś o rosole z kury, z takiej prawdziwej domowej kury rosołowej. Coraz trudniej ją kupić, natomiast na Starym Kleparzu mam swój ulubiony stragan gdzie można kupić kurę idealną na niedzielny rosół. Kura jest lekko żółta, widać ślady wypalonego pierza na nogach i ma w środku schowane podroby. U mnie w domu od zawsze trwa debata jaki rosół jest najlepszy. Mama uwielbia rosół z mięsa wołowego i kury, ja natomiast wolę tylko z kury. Gotując rosół w niedzielę zawsze zaczynam się zastanawiać nad tym co z nim zrobię dalej, jakiej smacznej potrawy będzie on bazą, a że rosół gotuje się parę godzin to mam czas na rozmyślania.

Składniki:

Kura rosołowa

3 marchewki

2 pietruszki

Pół korzenia selera

1 por

2 cebule

1 ząbek czosnku

1 podgrzybek suszony

6 kulek ziela angielskiego

2 liście laurowe

Sól

Jak zrobić rosół z kury?

  1. Kurę rosołową opłukać i pokroić na ćwiartki włożyć do dużego garnka
  2. Zalać całość zimną wodą i gotować przez 45 minut na wolnym ogniu
  3. W czasie gotowania gdy pojawią się szumowiny z mięsa usunąć je łyżka
  4. Marchewkę, seler i pietruszkę, obrać i pokroić na kawałki dodać do garnka po 45 minutach
  5. Cebulę opalić nad palnikiem lub na blasze w piekarniku i dodać do rosołu
  6. Następnie dodać czosnek, suszony podgrzybek, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy
  7. Gotować około 1,5 h na wolnym ogniu
  8. Pod koniec gotowania posolić do smaku
  9. Jeśli na kura była tłusta, to usunąć tłuszcz z powierzchni rosołu
  10. Podawać z domowym makaronem
  11. Udekorować posiekaną pietruszką i kawałkiem marchewki

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.