bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Puszysty biszkopt z jabłkami

Puszysty biszkopt z jabłkami

Kiedy nie mam za dużo czasu, a mam ochotę na domowe ciasto to na ratunek przychodzi mi zawsze biszkopt z owocami. Owoce zmieniam w zależności od pory roku. Podczas jesieni są to soczyste śliwki węgierki, podczas zimy słodkie jabłka, a w lecie lekko kwaskowe porzeczki bądź wiśnie. Jest to ciasto mojego dzieciństwa, po raz pierwszy upiekłam je z mamą gdy miałam 6 lat zainspirowana piosenką Radiowych Nutek – „Najłatwiejsze ciasto w świecie.” Jeśli macie koło siebie maluchy, zaproście je do podróży w czasie i upieczcie razem z nimi to puszyste i pyszne ciasto nucąc tą piosenkę.

Składniki:

1,5 szklanki mąki

1 szklanka cukru

4 jajka

8 łyżek oliwy

Łyżeczka proszku do pieczenia

Ekstrakt z wanilii

4 jabłka

cynamon

Jak zrobić biszkopt z jabłkami i cynamonem?

  1. Cukier wymieszać z jajkami na białą masę
  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy mieszając całość
  3. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz oliwę całość wymieszać
  4. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Jabłka ubrać i pokroić na cienkie pasterki i ułożyć na cieście
  6. Jabłka posypać cynamonem i łyżeczką cukru
  7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto piec około 45-50 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.