bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Placuszki kokosowe z jabłkiem

Placuszki kokosowe z jabłkiem

Na śniadanie do kawy lubimy zjeść chrupiące i jeszcze ciepłe placuszki z owocami. Często robię placuszki na „oko” i potem nie pamiętam jakie były proporcje, ale obiecuję poprawę i mam nadzieję, że uda mi się odtworzyć przepisy wszystkich placuszków – racuszków, które zrobiłam często jeszcze zaspana przed poranną kawą. Dziś wykorzystałam do placuszków wiórki kokosowe. Są to placuszki, które na pewno zamaskują miłośnikom kokosu. Możemy ubić też bitą śmietanę z mleka kokosowego, która na pewno wzmocni pyszny kokosowy smak.

Składniki:

2 jajka

3/4 szklanki jogurty naturalnego lub greckiego

Pół szklanki mleka

3/4 szklanki mąki pszennej

Pół szklanki mąki razowej

4 łyżki wiórków kokosowych

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Szczypta soli

1 łyżeczka cukru

2 twarde jabłka

Olej do smażenia

Cukier puder do posypania

Świeże owoce

Opcjonalnie mleko kokosowe do ubicia śmietany kokosowej

Jak zrobić placuszki kokosowe?

  1. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce
  2. Do miski dodać resztę mokrych składników i dokładnie wymieszać
  3. Obrać dwa jabłka i pokroić w kostkę
  4. Jabłka dodać do masy
  5. Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub rzepakowy
  6. Nakładać dużą łyżką masę i smażyć z 2 stron aż będą rumiane
  7. Wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu
  8. Podawać jeszcze cieple posypane cukrem pudrem, przybrane świeżymi owocami

Można też ubić śmietanę z mleka kokosowego i podać jako dodatek



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.