bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Pierogi ze szpinakiem i białym serem z podkrakowskiej Skały

Pierogi ze szpinakiem i białym serem z podkrakowskiej Skały

Pierogi lubię i często się nimi zajadam na obiad. Czasem zrobię sama, czasem dostanę od teściowej, czasem kupię, ale myślę, że wszyscy się zgodzimy, że te ulepione w domu, wyjęte prosto z garnka, jeszcze parujące, polane masełkiem lub skwarkami smakują najlepiej. W Krakowie bardzo popularne są koreańskie pierożki na parze: pikantne, z cieniutkim ciastem, dla mnie idealne. Jednak w domu lubię komponować smaki po naszemu, czyli po „krakosku. Zatem rozkładam stolnicę na stole, zaopatrzona w świeżutki i pachnący biały ser z podkrakowskiej Skały oraz pęczek świeżego szpinaku i przystępuję do lepienia pierogów.

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki

1 żółtko

2 łyżki roztopionego masła

Pół szklanki ciepłej wody

Szczypta soli

Składniki na farsz:

250 g szpinaku świeżego

1 łyżka masła

150 g sera twarogowego (u mnie ze Skały)

1 ząbek czosnku

Sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i białym serem ze Skały?

  1. Mąkę przesiać na stolnicę
  2. Dodać na środek żółtko, szczyptę soli i pól szklanki ciepłej wody
  3. Zacząć wyrabiać ciasto
  4. Dodać 2 łyżki roztopionego masła
  5. Gdy ciasto będzie słabo się kleić dodać jeszcze mąki i wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne
  6. Ciasto włożyć do miseczki na 3 minuty i przykryć wilgotną ściereczkę
  7. Podzielić ciasto na 2 części, jedną cześć schować pod ściereczkę, a drugą wyłożyć na stolnicę
  8. Wałkować ciasto aż będzie cienkie
  9. Szklanką wykrawać okrągłe kształty, na środek ułożyć farsz i ulepić pierogi
  10. Zagotować wodę, lekko osolić wkładać pierogi pojedynczo do garnka
  11. Jak pierogi wypłyną na powierzchnię to wyjmować na talerz, podawać z roztopionym masełkiem zmiksowanym z koperkiem, solą i pieprzem oraz z pokruszonym białym serem

Jak zrobić farsz?

  1. Szpinak umyć i odsączyć na sitku
  2. Na patelni roztopić łyżkę masła
  3. Dodać na patelnię szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek
  4. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość wyłączyć gaz
  5. W miseczce rozkruszyć biały ser
  6. Szpinak położyć na desce i pociąć na mniejsze kawałki i dodać do sera, całość wymieszać
  7. Posolić/popieprzyć do smaku
Pierogi ze szpinakiem i białym serem ze Skały


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.