bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

W warzywniaku zaciekawiona zielonym pęczkiem, kształtem przypominającym liście konwalii dowiedziałam się, że to czosnek niedźwiedzi: polski super food o niesamowitych właściwościach leczniczych, który  wpływa pozytywnie na naszą odporność, układ sercowo -naczyniowy, pokarmowy, a także pomagają zwalczać wirusy i bakterie.

Sezon na czosnek niedźwiedzi jest bardzo krótki, wiec trzeba się spieszyć i wykorzystać jego smak w kuchni. Ja na pierwszy ogień postanowiłam  zrobić pyszne zielone pesto, które smakiem jest bardziej czosnkowe, niż to tradycyjne z bazylii. Pesto wykorzystałam jako dodatek do pomidorów, sałatek czy też makaronu. Doskonale też pasowało do maczanki z karkówką z grilla, przepis, na którą możecie znaleźć tutaj. Co jest dodatkowym atutem czosnkowego pesto jest to, że potrzebujemy do niego tylko 3 składniki i możemy przechowywać  je w lodówce przez parę miesięcy.

Składniki

Pęczek czosnku niedźwiedziego

Oliwa z oliwek

Sól

Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego?

  1. Liście czosnku umyć w zimnej wodzie i wysuszyć
  2. Do blendera dodać poszarpane liście oraz pokrojone drobno łodyżki
  3. Zalać oliwą z oliwek
  4. Dodać sól
  5. Całość zmiksować aż liście będą drobno posiekane
  6. Jeśli jest zbyt gęste to dodać więcej oliwy i ponownie zmiksować
  7. Pesto włożyć do małego słoiczka i zalać górę 2-3 łyżkami oliwy, żeby pesto zachowało piękny zielony kolor
  8. Przechowywać w lodówce


1 thought on “Pesto z czosnku niedźwiedziego”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.