bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Pęczotto z grzybami leśnymi

Pęczotto z grzybami leśnymi

Jedną z tradycyjnych włoskich potraw jest risotto ai funghi porcini. Danie pyszne, kremowe  i niesamowicie aromatyczne dzięki połączeniu ryżu, grzybów, masła i parmezanu. Od jakiegoś czasu w Polsce popularne jest pęczotto, które przygotowuje się dokładnie tak jak risotto tylko z naszej polskiej kaszy. Dziś połączenie prosto z polskiej ziemi: kasza pęczak, por, grzyby leśne i słonecznik.

Składniki:

1 szklanka suchej kaszy pęczak

1 cebula

3 ząbki czosnku

3 cm pora (może być zielona część, która często nam zostaje i nie wykorzystujemy)

1 garść grzybów leśnych

Kieliszek białego wina (opcjonalnie)

5 łyżek masła

750 ml bulionu warzywnego lub rosołu

Sól i pieprz

Garść prażonych nasion słonecznika

Twardy ser do posypania

Jak zrobić pęczotto?

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, cebulę podzielić na 2 części
  2. Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki
  3. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i podsmażyć połowę cebulki z grzybami, odstawić na bok
  4. W rondlu z grubym dnem rozpuścić 2 łyżki masła, podsmażyć druga połowę cebulki na szklany kolor wraz z 3 ząbkami czosnku (czosnek nie obierać zostawić w skorupce)
  5. Wrzucić kaszę pęczak do rondla i przez minutę podsmażyć cały czas mieszając aby się kasza nie przypaliła
  6. Wlać kieliszek wina (opcjonalnie) i poczekać aż płyn odparuje, mieszać kaszę
  7. Jeśli nie dodajemy wina to wlać chochlę rosołu lub bulionu
  8. Poczekać aż kasza wchłonie płyn mieszając kaszę od spodu
  9. Porcjami wlewać bulion, mieszać kaszę co chwilę i czekać aż kasza wchłonie bulion (niestety nie można odejść na dłużej od rondla, bo wtedy kasza lubi się przypalić, szczególnie pod koniec gotowania kiedy pęczotto jest gęste)
  10. Po 10 minutach dodać pokrojony por do kaszy
  11. Po 15 minutach wyciągnąć czosnek i obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i dodać do pęczotta
  12. Dodać podsmażoną cebulkę z grzybami i całość zamieszać
  13. Po około 20 minutach kasza powinna być ugotowana al dente, a pęczotto powinno być kremowe i gęste (spróbować czy pasuje nam stopień ugotowania kaszy, jeśli jest za twarda to dalej gotować dodając bulion i mieszać. Jeśli zabraknie nam bulionu, to dodać ciepłą wodę. Nie trzeba też zużyć całego bulionu)
  14. Dodać łyżkę masła i zetrzeć łyżkę twardego sera do rondla
  15. Dodać sól i pieprz do smaku
  16. Wymieszać pęczotto aż będzie gęste i kremowe
  17. Garść łuskanego słonecznika uprażyć na osobnej patelni
  18. Podawać posypane twardym serem i prażonym słonecznikiem


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.