bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Obwarzanki z kminkiem z kruchego ciasta

Obwarzanki z kminkiem z kruchego ciasta

Nie wiem jak Wy, ale w domu często robię zupę krem, do której zwykle podaję groszek ptysiowy lub grzanki. Żeby coś ciekawszego działo się na talerzu postanowiłam wymyślić nowy dodatek, który również może być fajną przekąską do piwa. Spróbujcie mój nowy przepis na obwarzanki z kminkiem, czyli przekąska po krakowsku, ale w swojej „kruchej” odsłonie.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

100 g masła

1 żółtko

Szczypta soli

Kminek do posypania

1 rozbełtane jajko

Jak zrobić kruche ciasto na obwarzanki?

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pół łyżeczki soli
  2. Dodać posiekane masło oraz wbić żółtko i szybko zagnieć ciasto
  3. Ciasto zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut
  4. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze kawałki
  5. Z każdego z kawałków uformować wałek szerokość około 1 cm, długość około 20 – 25 cm.
    Wałek złapać w połowie i zacząć okręcać 2 części wokół siebie od góry. Połączyć ze sobą końce formując obwarzanek
  6. Obwarzanki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  7. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem i oprószyć delikatnie solą
  8. Piec obwarzanki w piekarniku 14 minut ( 200 stopni góra – dół) aż będą złociste
  9. Wyjąć z piekarnika i ostudzić


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.