bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Obwarzanki maślane

Obwarzanki maślane

Będąc w Krakowie obowiązkowo trzeba spróbować krakowskich obwarzanków. Jest to ulubiona przekąska Krakowian oraz turystów. Na każdym rogu Rynku bądź Starego Miasta można znaleźć stragan z obwarzankami. Są różne rodzaje obwarzanków, jednak te tradycyjne to z makiem, solą lub sezamem. Dziś przygotowałam przepis na obwarzanki maślane, które mają delikatną nutę masła, ale jednocześnie są cudownie kruche i chrupiące. Różnią się one trochę smakiem od tych naszych krakowskich, ale myślę, że będą Wam cudnie smakować.

Składniki:

50 g drożdży

Pół łyżeczki cukru

80 g miękkiego masła

100 ml cieplej wody

100 ml  ciepłego mleka

500 g mąki pszennej (450 lub 550)

1 łyżka cukru i 1 łyżka soli do warzenia ciasta

1 roztrzepane jajko

Mak, sezam, kminek, sól, czarnuszka do posypania

Jak zrobić obwarzanki?

  1. Drożdże pokruszyć do miski, dodać pół szklanki ciepłego mleka, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki maki pszennej. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 min aż rozczyn wyrośnie
  2. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozczyn z drożdży, wodę, mleko oraz miękkie masło i zacząć wyrabiać ciasto
  3. Odstawić ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę
  4. Po godzinie ciasto podzielić na 8 części. Z każdego z kawałków uformować wałek. Wałek złapać w połowie i zacząć okręcać wokół siebie od góry. Połączyć ze sobą końce formując obwarzanek. Ważne jest aby dobrze połączyć końce, aby się nie rozłączyły podczas gotowania
  5. W dużym garnku zagotować wodę, dodać do niej łyżkę soli i łyżkę cukru
  6. Obwarzanki delikatnie włożyć do garnka i gotować 1 minutę. Najlepiej jest gotować po jednym aby obwarzanki się nie zlepiły
  7. Po ugotowaniu ułożyć obwarzanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać makiem, solą,  sezamem lub inną ulubionym dodatkiem
  8. Piec obwarzanki około 20 min w piekarniku 200 stopni ( góra – dół). Obwarzanki będą gotowe jak będą złociste i rumiane


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.