bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Makaron domowy

Makaron domowy

Doskonałym dodatkiem do tradycyjnego rosołu jest domowy makaron. Lubię zagniatać ciasto na stolnicy, prószyć mąkę dookoła i później ją znajdować w wszystkich zakamarkach kuchni podczas sprzątania. Dlatego gdy mam więcej czasu to przygotowuję właśnie taki domowy makaron. Zupa od razu uzyskuje nowy smak i zapewniam, że domownicy docenią nasze starania podczas niedzielnego obiadu.

Składniki:

2,5 szklanki mąki

1 jajko

Pół szklanki cieplej wody

Pół łyżeczki soli

Jak zrobić makaron domowy?

  1. Mąkę przesiać na stolnicę i ułożyć w kupkę
  2. Zrobić dołek i wbić tam całe jajko
  3. Całość wymieszać nożem
  4. Dodawać powoli ciepłą wodę i zacząć wyrabiać ciasto rękami
  5. Gdy ciasto będzie zbyt kleiste dodać więcej mąki
  6. Gdy mamy maszynkę do makarony – to podzielić ciasto na mniejsze kawałki, rozwałkować, pozostawić do przeschnięcia na 20 minut i pokroić na nitkę w maszynce
  7. Gdy nie mamy maszynki do makaronu – posypać stolnicę mąką, ciasto rozwałkować na cienką warstwę, podsypać ciasto mąką aby się nie przylepiło do wałka i stolnicy
  8. Rozwałkowane ciasto zostawić na 20 minut aby przeschło
  9. Gdy ciasto przeschnie, pokroić na pasy i potem złożyć je na wałki o szerokości 3 cm, kroić na cienkie nitki za pomocą ostrego noża
  10. Makaron podsypać mąka i zostawić na stolnicy do przeschnięcia
  11. Zagotować wodę, dodać sól i wrzucić makaron
  12. Makaron gotować około 3 minuty
  13. Podawać z rosołem lub innymi zupami
Makaron domowy


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.