bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Maczanka po krakowsku z grillowaną karkówką

Maczanka po krakowsku z grillowaną karkówką

Maczanka po krakowsku z karkówką z grilla przepis

W ciepłe weekendy zbieramy się rodziną na wspólne biesiadowanie. Bardzo lubię pieczoną karkówkę z grilla. Mięso kupuje wcześniej na placu Imbramowskim, starannie wybieram, żeby nie było za tłuste i marynuję z dwa lub jeden dzień przed grillem, żeby karkówka była aromatyczna i krucha. Jako, że oboje z mężem uwielbiamy maczankę krakowską to postanowiłam przenieść aromat maczanki na grilla. Zapach kminku i pieczonej karkówki z cebulką roznosiły się dookoła i sprawiał, że z niecierpliwością czekaliśmy aż mięso będzie pięknie wysmażone na ruszcie. Jest to pomysł na danie typowo krakowskie, tym razem w wersji z grilla. Zapraszam na letnią odsłonę maczanki po krakowsku z karkówką z grilla, sosem kminkowo –  cebulowym, soczystą cebulką oraz chrupiącą bułą. A jeśli to za mało, to może zainteresuje Was maczanka po krakowsku – przepis z obwarzankiem.

Jest to druga odsłona maczanki, pierwsza  –

Marynata

Karkówka (4 kawałki około 1 cm grubości)

1/2 kieliszka czerwonego wina

1 łyżka kminku

1 ząbek czosnku

1 łyżka musztardy

Sól i pieprz

Sos kminkowo –  cebulowy

4 duże cebule

50 ml czerwonego wina

250 ml wywaru lub rosołu

3 łyżki kminku

1 ząbek czosnku

1 łyżka papryki

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

Sól i pieprz

Jak zrobić maczankę po krakowsku?

  1. Karkówkę natrzeć kminkiem, czosnkiem, musztardą oraz solą i pieprzem
  2. Całość zalać winem, wymieszać tak aby karkówka była cała pokryta sosem
  3. Wstawić do lodówki na minimum 24 godziny przed grillowaniem
  4. Cebule pokroić na talarki
  5. Na patelni roztopić łyżkę masła z łyżką oleju wsypać kminek i cebulę
  6. Podsmażyć cebulkę aż będzie szklista
  7. Następnie cebulę podzielić na dwie części
  8. Połowę zdjąć z patelni i przełożyć na talerzyk
  9. Do pozostałej cebuli dorzucić czosnek, chwilkę podsmażyć, dodać wino, kiedy odparuje dodać wywar i na małym ogniu gotować aż cebulka będzie się rozpadać
  10. Całość zblendować, dodać paprykę w proszku oraz odłożoną cebulkę
  11. Posolić i popieprzyć do smaku
  12. Jeśli sos jest za gęsty to dodać trochę wywaru
  13. Karkówkę położyć na ruszt, pod koniec pieczenia wrzucić na grilla jeszcze jedną cebulę pokrojoną w talarki
  14. Bułkę przekroić na pół, można dać na grilla na chwilkę aby się podgrzała i była lekko chrupiąca
  15. Dolną część bułki posmarować ciepłym sosem cebulowo – kminkowym, na niej położyć grillowaną cebulkę, a na to karkówkę. Przykryć drugą częścią bułki
Oto jak wygląda maczanka po krakowsku z karkówką z grilla.

 



1 thought on “Maczanka po krakowsku z grillowaną karkówką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.