bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Maczanka po krakowsku

Maczanka po krakowsku

Maczanka po krakowsku przepis

Pewnie zastanawiacie się co to jest maczanka krakowska? Odpowiedz jest prosta: to starokrakowskie danie, które składa się z aromatycznego schabu lub karkówki, kminkowego sosu oraz bułki.  Maczanka znana była już w XVI wieku i podobno była ulubioną przekąską krakowskich dorożkarzy. Słyszałam też, że niektórzy nazywają ją protoplastą hamburgera, jednak dla mnie ma o wiele wyraźniejszy smak. Ponadto potrzeba więcej czasu na przygotowanie tego dania, przez co maczanka ma pełniejszy aromat, jest bardziej soczysta i rozpływająca się w ustach.

Zastanawiacie się jak zrobić Maczankę krakowską? Otóż danie jest bardzo proste i zachwyci wszystkich domowników lub gości, a do jej przygotowania potrzeba tak naprawdę paru składników i trochę czasu. Podczas pieczenia w domu unosi się zamach kminku i pieczonego mięsa wiec czasem trudno jest powstrzymać się od zaglądania do piekarnika. Tą tradycyjnie krakowska potrawa paradoksalnie trudno znaleźć w menu krakowskich restauracji.

W kolejnych wpisach będę starała się odkrywać nowe odsłony maczanki, natomiast dzisiaj zaprezentuję wersję najbardziej krakowską, czyli podaną z obwarzankiem.

Zapraszam do podróży kulinarnej z Maczanka!

Składniki

1 kg schabu bez kości

8 średnich cebul

1 szklanka czerwonego wytrawnego  wina

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka papryki słodkiej

5 łyżeczek kminku

Olej do smażenia

Bułka wodna, bułka kajzerka lub obwarzanek

 Jak zrobić maczankę po krakowsku?

  1. Schab umyć, osuszyć i natrzeć rozgniecionym czosnkiem, paprykami, solą i 3 łyżeczkami kminku
  2. Schab zostawić na noc do zamarynowania w lodówce
  3. Kolejnego dnia na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć schab na złoty kolor z każdej strony
  4. Przełożyć schab do brytfanki
  5. Cebulę pokroić w talarki i obsypać schab cebulą w brytfance
  6. Całość posypać 2 pozostałymi łyżeczkami kminku
  7. Polać szklanką czerwonego wina i resztą oleju pozostałego na patelni ze smażenia
  8. Nastawić piekarnik na 190 stopni (góra-dół)
  9. Brytfankę przykryć i włożyć do piekarnika
  10. Schab piec 2 godziny
  11. Po 2 godzinach wyjąć schab z sosu na deskę i pokroić na kawałki
  12. Parę krążków cebuli odłożyć na bok do dekoracji
  13. Pozostały sos z cebulami zmielić na gładko
  14. Doprawić do smaku solą i pieprzem, mięso włożyć do sosu, jeśli ostygło to włożyć na chwilkę do pieca
  15. Na talerz nałożyć trochę sosu, położyć na to dół przekrojonej bułki
  16. Polać dół bułki sosem i przykryć kawałkiem mięsa, polać sosem i położyć parę krążków cebuli, którą wyjęliśmy z sosu
  17. Całość przykryć góra bułki
  18. Podawać z ogórkami lub innymi kiszonkami



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.