bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Zupa krem z buraków z prażonymi migdałami

Zupa krem z buraków z prażonymi migdałami

Jak moja mama kupowała buraki w warzywniaku to wiadomo było, że będziemy przygotowywać barszcz albo buraczki na ciepło lub ćwikłę z chrzanem i jakoś nic innego nie przychodziło mi do głowy. Jednakże, parę lat temu odkryłam, że krem z naszego polskiego buraka w zależności od dodatków może zmieniać swoje oblicze i jest bardzo prosty do przygotowania. Czasami przygotowuję bazę zupy i potem bawię się przyprawami, w poszukiwaniu nowego smaku. Dziś w mojej ulubionej wersji z tymiankiem i prażonymi migdałami.

Składniki

2 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu

2 upieczone lub ugotowane średnie buraki bez skórki

1 łyżeczka tymianku

Łyżeczka soli

Jak lubimy nieco ostry smak to pół papryczki chili

3 łyżki uprażonych na patelni płatków migdałowych

1 łyżka kwaśnej śmietany

Jak zrobić krem z buraka?

  1. Buraki ugotować w skórce lub upiec w piekarniku do miękkości
  2. Rosół wlać do garnka, dodać pokrojone na małe kawałki obrane buraki
  3. Całość zblendować aż zupa będzie aksamitna i kremowa
  4. Jeśli zupa jest zbyt gęsta to dodać jeszcze trochę rosołu lub wody i ponownie zblendować
  5. Całość podgrzać w garnku, dodać tymianek, sól, (opcjonalnie pół chili), wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez parę minut
  6. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów aż będą złociste
  7. Krem z buraka podawać z kleksem kwaśnej śmietany i pokruszonymi uprażonymi płatkami migdałowymi


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.