bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Krakowska zupa kminkowa

Krakowska zupa kminkowa

Kminek był znany w Polsce już w średniowieczu. Używało się go zarówno w kuchni, jak i do sporządzania przeróżnych mikstur i naparów ze względu na swoje właściwości lecznicze. Do dnia dzisiejszego kminek jest podstawą wielu tradycyjnych polskich potraw takich jak: bigos, kapusta zasmażana czy wędliny. Dziś przygotuję na jego bazie zupę kminkową, zupę oszczędną, co lubimy w Krakowie, bo można wykorzystać do jej przygotowania rosół z niedzieli. Zupa kminkowa jest typowym daniem regionalnym Krakowa i szukając tradycyjnych przepisów znalazłam parę wersji tej prostej i rozgrzewającej zupy. Dziś zdecydowałam się, że podam zupę kminkową na rosole z zasmażką i kluseczkami z grysiku.

Składniki na zupę kminkową:

4 szklanki rosołu

4 łyżki kminku

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

Śmietana do podania

Jak przygotować zupę kminkową?

  1. Bulion zagotować z 4 łyżkami kminku
  2. Dodać pieprz, żeby zupa była pieprzna, całość gotować około 30 minut, aż do uzyskania kminkowego aromatu
  3. Przygotować zasmażkę z mąki, masła i mleka i dodać do zupy
  4. Całość zamieszać aby nie powstały grudki w zupie
  5. Przelać zupę przez sitko, żeby pozbyć się kminku ( dla zwolenników kminku, można trochę kminku zostawić)
  6. Podawać z śmietaną, ja ubiłam śmietanę 30% i zrobiłam z niego kleksa

Składniki na kluseczki z grysiku

80 g grysiku (kaszy mannej)

40 g masła

1 jajko

Gałka muszkatołowa

Sól

Jak przygotować kluseczki z grysiku?

  1. Masło utrzeć aż stanie się puszyste. Dodać jedną łyżkę grysiku i jajko, całość zmiksować
  2. Dodać resztę grysiku i ponownie wymieszać
  3. Na koniec dodać sól i gałkę muszkatołową
  4. Masę odstawić na 25 minut do odpoczęcia
  5. Zagotować wodę z solą
  6. Formować rękami kluseczki na około 2 cm o lekko podłużnym kształcie, pamiętać o tym, że kluseczki zwiększą swoją objętość podczas gotowania
  7. Gotować około 10 minut na wolnym ogniu
  8. Podawać z zupą kminkową


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.