bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Kopytka z pesto pietruszkowym i kurkami

Kopytka z pesto pietruszkowym i kurkami

Pesto – aromatyczny zielony sos, tradycyjnie ucierany w moździerzu z bazylii, oliwy, czosnku, parmezanu i orzeszków. Jednym z moich ulubionych sosów jest pesto pietruszkowe, które dla mnie jest bardziej aromatyczne niż to bazyliowe.  Jest to też dobra opcja podczas zimowego sezonu kiedy w warzywniaku zawsze można kupić polską zieloną natkę. Jeśli nie mamy czasu wystarczy dodać do zdrowego zielonego sosu makaron i danie gotowe w parę minut. Dziś moje pesto podam z kopytkami, które uwielbiamy z mężem jeść na obiad. Garść kurek, polska pietruszka oraz kluski –  hmmm palce lizać!

Składniki:

6 ziemniaków (gatunek do kopytek)

Mąka pszenna

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Garść kurek

Pęczek zielonej pietruszki (zielona natka)

1 ząbek czosnku

5 obranych orzechów włoskich

5-6 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego

Sól

Pieprz

Jak zrobić kopytka?

  1. Ziemniaki ugotować z łupinach i jak ostygną obrać ze skórki
  2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mięsa
  3. Całość włożyć do miski i podzielić masę ziemniaczaną i na 4 części, jedną cześć odłożyć na pozostałe i w jej miejsce wsypać mąkę pszenną i pół łyżeczki soli
  4. Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wyrobić ciasto
  5. Stolnicę posypać mąką i formować wałeczki z ciasta
  6. Za pomocą ostrego noża kroić wałeczki na małe kopytka
  7. Zagotować wodę w garnku z łyżeczką soli i łyżeczką oleju
  8. Wrzucać kopytka na gotującą wodę i jak wypłyną od razu wyjmować z garnka
  9. Jeśli nie mamy jeszcze gotowego sosu to można przygotować miskę z zimną wodą i wrzucić tam kopytka na chwilkę aby się nam nie skleiły

Jak zrobić pesto pietruszkowe z kurkami?

  1. Na patelni uprażyć orzechy włoskie
  2. Do moździerza wrzucić posiekaną natkę pietruszki (same liście), czosnek, orzechy, szczyptę soli i pieprzu oraz oliwę. Całość utrzeć na gładką masę, jeśli mamy problemy z uzyskaniem gładkiego sosu to trzeba dodać więcej oliwy
  3. Na patelnię wlać łyżkę oliwy i wrzucić kurki i podsmażyć, posolić i popieprzyć
  4. Dodać do kurek pesto i chwilę zostawić całość na gorącej patelni aż sos się podgrzeje
  5. Wrzucić na patelnię kopytka i obtoczyć w pesto i grzybach
  6. Od razu podawać, posypać tartym twardym serem i udekorować paroma listkami pietruszki


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.