bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Kopytka dyniowe z prażonymi orzechami i miodem

Kopytka dyniowe z prażonymi orzechami i miodem

Jesień to zdecydowanie czas dyni, która w połączeniu z kurkumą cudownie nas rozgrzewa w zimne listopadowe dni. Uwielbiam ją za delikatny smak, który można zmieniać w zależności od tego na co mamy ochotę. Niesamowite, że można ja wykorzystać do tylu potraw. W mojej kuchni na parapecie prężą się piękne pomarańczowe dynie, czekając cierpliwie w kolejce na moje kolejne kuchenne inspiracje. Dziś postanowiłam przygotować rozgrzewające kopytka dyniowe z prażonymi orzechami włoskimi i miodem. Smakują cudnie i uśmiechają się do nas z talerza swoim złocistym kolorem.

Składniki:

300 g twarogu półtłustego

200 g puree z dyni

200 g mąki pszennej

1 jajko

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka kurkumy

Garść orzechów włoskich

2-3 łyżki masła

1 łyżeczka miodu

Szczypta soli i pieprzu do przyprawienia sosu

Jak zrobić dyniowe kluseczki?

  1. Dynie pokroić na ćwiartki, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku 180 stopni przez godzinę, następnie usunąć pestki, obrać ze skórki i zmiksować na aksamitną masę w blenderze
  2. Do naczynia przełożyć puree z dyni, dodać zmielony twaróg oraz mąkę, jajko, kurkumę i sól ( jeśli ciasto będzie za bardzo wilgotne to dodać więcej mąki, aż nie będzie się przyklejać do rąk)
  3. Całość zagnieść, stolnicę podsypać mąką
  4. Formować wałeczki z ciasta i pokroić na kluseczki nożem
  5. Wodę zagotować, kluseczki wrzucać partiami i gotować aż wypłyną na powierzchnię wody
  6. Orzechy uprażyć na suchej patelni, zmniejszyć gaz, dodać masło, aż się roztopi i dodać łyżeczkę miodu, całość popieprzyć do smaku i wymieszać
  7. Gorące kluseczki przełożyć na patelnię i obtoczyć w sosie maślano – orzechowym
  8. Od razu podawać, można posypać tartym parmezanem


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.