bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Kapuśniak z Kiełbasą Lisiecką

Kapuśniak z Kiełbasą Lisiecką

Już miała być wiosna, już na parapecie cebulki wypuściły pierwsze pąki. Już wyglądałam przez okno i zastanawiałam się czy to już pora na posadzenie bazylii. A tymczasem w Krakowie pada śnieg na zmianę z deszczem, a ja marznę w domu, grzejąc się pod kocem. Marzę o czymś ciepłym i rozgrzewającym, najlepiej aromatycznej zupie. Wspomnienia wracają do pysznej kwaśnicy: kiszonej kapusty, dużej ilości majeranku oraz smacznej wkładki, czyli kiełbaski. Dzisiaj w mojej wersji zrobię zimowy kapuśniak z kiełbasą Lisiecką, prosto z podkrakowskiej wsi.

Składniki:

20 cm kiełbasy Lisieckiej

Kawałek wędzonki lub boczku

400 g kiszonej kapusty (u mnie od chłopa z Placu Imbramowskiego)

Pół kilograma ziemniaków typu A ( nierozpadające się po ugotowaniu)

2 cebule

2 marchewki

1 pietruszka

Pół selera

1 śliwka wędzona

1 łyżka miodu

4 łyżki przecieru pomidorowego

3 liście laurowe

6 kulek ziela angielskiego

1 łyżeczka papryki wędzonej

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczki majeranku suszonego (opcjonalnie majeranek świeży do przybrania)

Sól

Pieprz

Jak zrobić kapuśniak z kiełbasą Lisiecką

  1. 10 cm kiełbaski Lisieckiej pokroić na duże kawałki. 10 cm zostawić na później do podsmażenia na patelni. Wędzonkę i kiełbaskę włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut aż wywar będzie pachniał wędzoną kiełbaską
  2. Do wywaru dodać 1 marchewkę, pietruszkę, pół selera i 2 cebule. Gotować przez 20 minut
  3. Kiszoną kapustę pokroić i wrzucić do wywaru
  4. 1 Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy
  5. Dodać śliwkę wędzoną, majeranek, kminek, paprykę wędzoną, pieprz i gotować przez 25 minut
  6. Z zupy wyjąć cebulę, marchewkę oraz pietruszkę ( gotowane w całości)
  7. Wędzonkę oraz kiełbaskę również pokroić i dodać do zupy
  8. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku przez 10 minut
  9. Kiełbaskę Lisiecką pokroić na kostkę i zrumienić na patelni na 2 łyżkach oleju
  10. Podsmażoną kiełbaskę wrzucić do zupy
  11. Na koniec dodać przecier pomidorowy, miód i jeśli trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem
  12. Dodać ugotowane ziemniaki do zupy
  13. Zupę udekorować świeżym majerankiem
  14. Podawać z chlebem prądnickim


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.