bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Hamburger z grilla po krakowsku

Hamburger z grilla po krakowsku

Zaczynamy wielkie odliczanie. Już za parę godzin zaczynamy majówkę. W tym roku pogoda postanowiła nas rozpieścić i ma być wyjątkowo ładnie i ciepło. Od paru dni myślę nad przepisami na grilla, aromatycznymi marynatami oraz dodatkami. Dziś o hamburgerze z soczystej wołowiny, który bez wątpienia potrafi podbić podniebienia naszych gości podczas majowego grillowania. Hamburgera zwykle podajemy z dużą buła, natomiast u mnie w odsłonie krakowskiej, czyli z chrupiącym obwarzankiem. Ważne jest aby kupić takie z jak najmniejszym środkiem, żeby łatwiej było wypełnić jego przeróżnymi składnikami lub można upiec tak jak ja to zrobiłam i wtedy samemu nadać odpowiedni kształt. Przepis na maślanego obwarzanka znajdziecie tutaj. Majówkę czas zacząć. To do dzieła!

Składniki:

500 g mielonej wołowiny (najlepiej  mieszanka antrykot i łopatka lub rostbef, nie może być to chude mięso)

1 ząbek czosnku

1 łyżka musztardy

1 posiekana cebula

Pół pęczka zielonej pietruszki

2 -3 łyżki zimnego rosołu

Szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić hamburgera po krakowsku?

  1. Mielimy wołowinę w maszynce do mięsa
  2. Po zmieleniu do masy dodajemy musztardę, czosnek, pokrojoną drobno cebulę oraz posiekaną zieloną pietruszkę
  3. Całość wyrabiamy dodając 2-3 łyżki rosołu, wyrabiamy około 1-2 minuty
  4. Formujemy hamburgery. Z pół kilograma mięsa powinny wyjść 4 hamburgery
  5. Po uformowaniu hamburgerów solimy i pieprzymy mięso
  6. Smażymy je na grillu, długość grillowania w zależności od naszego ulubionego stopnia wysmażenia
  7. Po usmażeniu warto na chwilę położyć mięso na desce aby odpoczęło i soki się równo po mięsie rozeszły
  8. Podajemy z grillowanym obwarzankiem, sałatą, kiszonym ogórkiem, karmelizowaną cebulką, pomidorem i musztardą lub ketchupem


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.