bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Halibut z tagliatelle z zielonych szparag z truskawkami

Halibut z tagliatelle z zielonych szparag z truskawkami

Chrupiące szparagi, pyszne soczyste truskawki podane z halibutem, oprószone delikatnie parmezanem. Oto moja propozycja na obiad w upalny czerwcowy dzień. Lubię tak przyrządzać szparagi bo zawsze wychodzą chrupkie i można je zjeść na ciepło i zimno. Truskawki dodają słodyczy do sałatki i pięknie się wkomponują w całe danie.

Składniki:

Filet z halibuta

Pęczek zielonych szparag

Świeże truskawki

Sok z cytryny

Oliwa z oliwek

Koperek

Parmezan

Sól i pieprz

 Jak zrobić halibuta z tagliatelle z zielonych szparag?

  1. Halibuta umyć, osuszyć, posolić i skropić sokiem z cytryny
  2. Dno naczynia żaroodpornego polać oliwą z oliwek, położyć na nim rybę, i pokropić oliwą z oliwek i posypać koperkiem
  3. Piekarnik nastawić na 190 stopni (góra – dół z termo obiegiem) i piec przez 20 minut
  4. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni
  5. Szparagi za pomocą obieraczki pokroić na wąskie paseczki.
  6. Zagotować wodę, posolić
  7. Szparagi wrzucić do garnka i gotować około 2 minuty (nie dłużej)
  8. Szparagi odcedzić, pomieszać w misce z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, popieprzyć do smaku
  9. Dodać świeże truskawki, posypać dynią i startym parmezanem
  10. Podawać z halibutem lub jako osobna sałatka


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.