bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Eklerkowe obwarzanki

Eklerkowe obwarzanki

Tradycyjne krakowskie obwarzanki możemy kupić na Rynku z makiem, sezamem lub solą. Ale czy obwarzanek może również być pysznym krakowskim deserem? Oczywiście, że tak! Dziś o wariacji eklerkowo  – obwarzankowej, prosto z serca pięknego Krakowa.

Składniki:

3 jajka

1 szklanka mąki

50 g masła

3/4 szklanki wody

Szczypta soli

Jak zrobić eklerkowe obwarzanki?

  1. Wodę wlać do garnka, dodać 50 g masła i szczyptę soli
  2. Kiedy wszystko nam się zagotuje dodać przesianą mąkę i cały czas mieszać. Po chwili ciasto powinno zacząć odklejać się od brzegów i stworzy jednolitą masę
  3. Ciasto odstawić do przestygnięcia do dużej misy
  4. Gdy ciasto będzie chłodne dodawać po jednym jajku i miksować
  5. Papier do pieczenia wyłożyć na blachę do pieczenia
  6. Na papierze narysować delikatnie kształt koła ( obwarzanka)
  7. Gotować eklerkową masę przełożyć do rękawa cukierniczego
  8. Wycisnąć ciasto na papier (kształt obwarzanka). Na blaszce powinny zmieścić się 4 obwarzanki, nie można zbyt blisko ich umieszczać, bo urosną podczas pieczenia
  9. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (góra – dół) i piec obwarzanki przez 25 minuty
  10. Jak obwarzanki będą złociste i rumiane wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia

 Nadzienie do obwarzanków:

  1. Bardzo schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno, pod koniec dodać 2 łyżki cukru pudru. Całość wymieszać
  2. Obwarzanki przekroić na pół (delikatnie, żeby nie popękały) lub nadziać w paru miejscach rękawem cukierniczym wcześniej przygotowaną śmietanką. Można posypać cukrem pudrem, żeby były słodsze lub polać roztopioną czekoladą
Eklerkowe obwarzanki

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.