bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Dyniowe tiramisu

Dyniowe tiramisu

Jednym z moich ulubionych deserów jest tiramisu. Lubię  go próbować w różnych miejscach, bo mimo, że składa się z kilku prostych składników zawsze delikatnie różni się w smaku. Najsmaczniejsze tiramisu  jadłam w malej knajpce w Rzymie, niedaleko Colosseum, było bardzo kremowe, zrobione z dużą ilością mascarpone o głębokim aromacie mocnego espresso. Po prostu pycha.  Rok temu w jednej krakowskiej restauracji spróbowałam dyniowego tiramisu o pięknym pomarańczowym kolorze. Postanowiłam odtworzyć ten smak, bo bardzo zasmakowało mi połączenie dyni z tradycyjnym włoskim deserem. To tiramisu zachwyca swoim kolorem oraz bardzo kremową konsystencją dzięki puree z dyni.

Składniki

500 g serka mascarpone

200 ml śmietany kremówki

300 g puree z dyni*

5 łyżek cukru pudru

Pół łyżeczki cynamonu

Paczka biszkoptów

Filiżanka kawy z ekspresu lub zaparzonej bez fusów

Opcjonalnie kieliszek Amaretto

Jak robić dyniowe tiramisu?

  1. W misce ubić śmietanę kremówkę, cukier puder wraz mascarpone na puszystą masę (wszystkie składniki muszą być schłodzone)
  2. Dodać puree z dyni oraz cynamon i wymieszać na niskich obrotach aż wszystkie składniki się połączą
  3. Zaparzyć mocną kawę i posłodzić do smaku, można dodać Amaretto
  4. Biszkopty moczyć w kawie i układać na dnie pucharków, przykryć kremem i tak układać warstwami, kończąc masą kremową
  5. Wierzch posypać kakao
  6. Włożyć do lodówki na minimum 3-4 godziny aby deser się schłodził
  7. Podawać schłodzone

Jak zrobić puree z dyni

Dynie pokroić na ćwiartki, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku 180 stopni przez godzinę, następnie usunąć pestki, obrać ze skórki i zmiksować na aksamitną masę w blenderze



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.