bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Dorsz z nutą kaparowo – cytrynową

Dorsz z nutą kaparowo – cytrynową

Dziś o delikatnym dorszu z aromatyczną cytryną oraz kaparami. Danie, które przenosi nas nad morze Italii do małej rodzinnej trattorii, gdzie serwują dania od serca. Lubię taka prostotę, bo często najsmaczniejsze potrawy przygotowuje się z paru składników i z krótkiego przepisu. W tym słonecznym dniu zapraszam na bałtyckiego dorsza z nutą kaparowo – cytrynową.

Składniki:

Płat świeżego dorsza

1/2 szklanki mleka

Półtorej łyżki kaparów

Skórka starta z pół cytryny

3 małe ząbki czosnku

6 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka masła

 Jak przygotować dorsza?

  1. Dorsza namoczyć w mleku przez 30 minut
  2. Jedną łyżkę kaparów pokroić (pól łyżki pozostawić w całości), czosnek przecisnąć przez praskę, cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce, całość przełożyć do miseczki, dodać oliwę, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu, całość wymieszać
  3. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę marynaty, położyć na niej osuszonego z mleka dorsza
  4. Następnie posmarować górę dorsza druga połową marynaty
  5. Obłożyć pozostałymi kaparami w całości i kawałeczkami masła
  6. Piekarnik nastawić na 190 stopni (góra -dół z termo obiegiem) i piec przez 20 minut
  7. Podawać z plasterkiem cytryny oraz z pieczonymi ziemniaczkami, bądź ryżem


1 thought on “Dorsz z nutą kaparowo – cytrynową”

  • Pyszne danie, a że to rybka, to podwójnie pyszne 🙂 Po nim to wypada tylko wyjść na pole xD
    pozdrawiam z Parva Cracovia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.