bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Czereśniowy sos BBQ

Czereśniowy sos BBQ

Jeśli grill to obowiązkowo na stole pojawiają się smaczne dodatki. W tym roku postanowiłam zrobić sos BBQ na bazie czereśni. Lubię takie połączenie: pikantny smak chili z czereśniową nutą. Myślę, że z powodzeniem może zastąpić nasz poczciwy ketchup czy musztardę podczas weekendowego grillowania i doda nowego smaku i „pikanterii” do mięsa czy warzyw. W tym roku czereśnie są wyjątkowo soczyste i słodkie więc zapraszam do spróbowania nowego czereśniowego sosu BBQ.

Składniki:

Szklanka wydrylowanych czereśni

Pół szklanki przecieru pomidorowego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka miodu

Pół łyżeczki pieprzu Cayenne

1 łyżeczka suszonej papryki wędzonej

1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej

1 cebula

1 ząbek czosnku

Jak zrobić czereśniowy sos BBQ?

  1. Wydrylowane czereśnie, przecier pomidorowy, sos sojowy, miód i papryki suszone zmiksować na gładką masę
  2. Cebule pokroić na drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na patelni
  3. Dodać wyciśnięty czosnek i podsmażyć kolejną minutę
  4. Dolać sos na patelnię, zmniejszyć gaz i gotować aż sos stanie się gesty około 4-5 minut
  5. Jeśli lubimy aksamitne gładkie sosy to można teraz jeszcze raz zmiksować w blenderze, ja pominęłam ten krok bo lubię, czuć drobinki cebulki w sosie
  6. Najlepiej smakuje jako dodatek do hamburgerów, grillowanego mięsa czy pieczonych warzyw

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.