bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Czekoladowe ciasteczka owsiane bez cukru

Czekoladowe ciasteczka owsiane bez cukru

Kiedy wybieramy się w podróż lubię mieć koło siebie zdrowe przekąski, coś sycącego oraz łatwego do zrobienia i przechowywania podczas drogi. Myślę, że to są jedne z najłatwiejszych ciasteczek, które do tej pory robiłam i co ważne zawsze wychodzą. Bazą są banany, najlepiej te dojrzałe, oraz płatki owsiane i ziarna. Lubię te ciasteczka, bo są bardzo sycące i słodkie, dzięki bananom oraz zawierają dużo błonnika, magnezu i cynku. Dla osób, które ćwiczą są idealną przekąską po wysiłku siłowym, bo pozwala szybko odzyskać energię.

Składniki:

2 banany

1 jabłko

10 łyżek płatków owsianych

2 łyżki ziarna słonecznika łuskanego

2 łyżki dyni łuskanej

2 łyżki siemię lnianego

2 łyżki migdałów

2 łyżki rodzynek

2 łyżki sezamu

1 łyżka gorzkiego kakao

1 łyżeczka cynamonu

Jak zrobić ciasteczka owsiane?

  1. Banany rozgnieść w misce
  2. Jabłko zetrzeć na tarce o grubym oczku
  3. Dodać wszystkie ziarna
  4. Na koniec dodać kakao i cynamon
  5. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni ( góra – dół)
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  7. Z ciasta formować kuleczki, a potem je rozpłaszczać na papierze
  8. Powinno wyjść około 10 ciasteczek owsianych
  9. Piec przez 35 minut, po wyjęciu z pieca ostudzić


1 thought on “Czekoladowe ciasteczka owsiane bez cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.