bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Ciasto czekoladowe z różą

Ciasto czekoladowe z różą

Mocno czekoladowe, pachnące i wilgotne w środku z chrupiąca skórką – to moja definicja idealnego ciasta czekoladowego. Takie ciasto od razu poprawia humor tak, że znikają wszelkie troski i smutki. A jak koło talerzyka stoi wazon z bukietem z pięknych różowych tulipanów od kochanego męża to myślę, że to jest definicja idealnego deseru.

Na niedzielne popołudnie postanowiłam upiec właśnie takie ciasto, tym razem dodałam jeden tajemniczy składnik, czyli konfiturę z róży z mojego ogródka. Już podczas przygotowań w kuchni pachniała wanilia i różą, a po włożeniu ciasta do pieca  unosił się w domu zapach czekolady. Nie mogłam się doczekać aż zjem pierwszy kawałek. Róża dodała do ciasta dodatkowej wilgotności i delikatnego różanego aromatu. Myślę, że drugą opcją byłoby przekrojenie ciasta i przełożenie go konfiturą, co zrobię następnym razem.

Składniki:

Pół szklanki oleju roślinnego

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 jajka

Pół szklanki mąki pszennej

8 łyżek kakao (gorzkiego)

¼ łyżeczki do pieczenia

¼ łyżeczki soli

1 tabliczka gorzkiej czekolady

2 łyżki konfitury z róży

Jak zrobić ciasto czekoladowe z różą:

  1. Olej wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka i całość dobrze wymieszać
  2. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i solą
  3.  Czekoladę roztopić
  4. Suche składniki powoli dodawać do mokrych i całość mieszać
  5. Na koniec dodać roztopioną czekoladę oraz konfiturę z róży
  6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę (blaszka około 20×20)
  7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec 30 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od papieru do pieczenia, a skórka stanie się chrupiąca
  8. Całość wystudzić i podawać z konfiturą z róży


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.