bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Ciastka owsiane z bakaliami

Ciastka owsiane z bakaliami

Dziś o  ciasteczkach owsianych: delikatnych i lekko wilgotnych w środku, pachnących cynamonem i naładowanych dużą ilością bakalii. Uwielbiam te ciasteczka, bo są dla mnie pyszną przekąska kiedy napada mnie ochota na coś słodkiego. Trochę się oszukuję, że te ciasteczka są  nietuczące i nie pójdą w boczki, bo zawierają przecież płatki owsiane, ale ciasteczka to ciasteczka i na takie tradycyjne i słodkie mam dziś ochotę. Zatem do dzieła!

Składniki

100g masła

50g cukru białego

75g cukru trzcinowego

Pół łyżeczki sody oczyszczonej

Pół łyżeczki soli

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 jajko

150g płatków owsianych

50g mąki pszennej

Garść rodzynek, orzechów włoskich, żurawiny, migdałów

Jak zrobić ciastka owsiane z bakaliami?

  1. W misce utrzeć masło z cukrem około 2-3 minuty
  2. Dodać jajko i utrzeć całość około 2-3 minut
  3. W drugiej misce zmieszać mąkę z sodą, solą i cynamonem
  4. Wymieszać mąkę z masą mokrą, dodać płatki owsiane i wymieszać
  5. Na koniec dodać bakalie i całość wymieszać
  6. Masę odstawić do lodówki na około godzinę
  7. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
  8. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  9. Formować kuleczki około 2 cm i wyłożyć na papierze, zostawiać około 3 cm przerwy miedzy kulkami, bo rozleją się na płaskie ciasteczka
  10. Piec około 13-14 minut
  11. Po wyciągnięciu z pieca pozostawić na blaszce na około 5 minut, żeby ciasteczka stwardniały
  12. Wyłożyć delikatnie na kratkę do wystygnięcia


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.