bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Cebularze

Cebularze

W piekarni niedaleko mojego domu można kupić puszyste i pachnące cebularze. Tak smaczne, że zjadam tuz za rogiem w drodze do domu. Uwielbiam ten smak oraz ich prostotę. W domu lubię eksperymentować z tradycyjnymi smakami więc połączyłam cebulkę z tymiankiem oraz wykorzystałam mąkę żytnią. W domu od rana pachniało smażoną cebulką, a potem piekącymi się cebularzami. Zjedliśmy je na śniadanie. Myślałam, że zostanie może coś do pracy na drugi dzień, ale chyba zostaną same okruszki.

Składniki:

25 g drożdży

½ szklanki ciepłego mleka

2 łyżki mąki pszennej do rozczyny

1 łyżeczka cukru

150 g mąki żytniej

150 g makie pszennej

½ szklanki ciepłej wody

2 łyżeczki soli

4 cebule

1 łyżeczka tymianku

4 łyżki oleju

1 jajko

Jak zrobić cebularze?

  1. Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, 2 łyżki mąki pszennej oraz cukier
  2. Całość dokładnie wymieszać ( tak aby nie było grudek), przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut
  3. Na stolnicę przesiać mąkę żytnia i razową, dodać 2 łyżeczki soli, rozczyn drożdżowy i ciepła wodę, całość wyrabiać minimum 10 minut aż ciasto będzie elastyczne, jeśli ciasto jest zbyt wilgotne i przykleja się do dłoni to dodać więcej mąki pszennej
  4. Gdy ciasto będzie wyrobione przełożyć je do misy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce
  5. Cebule pokroić na talarki, na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na jasny złoty kolor ( cebulka nie może być spalona), dodać tymianek i szczyptę soli do smaku i odstawić cebulkę do wystygnięcia
  6. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 10 kuleczek i formować okrągłe placuszki na szerokość około 10 cm i grubość około 1 cm
  7. Placuszki wyłożyć na blaszki wcześniej wyłożone papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut
  8. Po 15 minutach cebularze posmarować rozbełtanym jajkiem i położyć na nie smażoną cebulkę z tymiankiem
  9. Piekarnik rozgrzać na 200 stopni góra dół lub funkcja pizza i piec placuszki około 15 minut, aż cebularze będą wyrośnięte i o złotym kolorze
  10. Cebularze można podawać na ciepło lub na zimno


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.