bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Ciasteczka Cantuccini

Ciasteczka Cantuccini

Włosi podają Cantuccini z aromatyczną kawą, w której maczają te pachnące migdałami i cytryną ciasteczka. W każdej kawiarni koło ekspresu można zobaczyć wielkie słoje z tymi przepysznymi ciasteczkami.  Z każdych z wakacji z Włoch wracałam z paczką cantuccini, które niestety szybko znikały z mojego słoja w kuchni. W tamtym roku po powrocie z Sardynii postanowiłam sama zrobić te boskie ciasteczka. I co się okazało, że przepis jest banalnie prosty, a ciasteczka smakują jak te kupione we Włoszech. Od tamtej pory robię ciasteczka regularnie, a ja mogę spać spokojnie, ze nie muszę czekać do kolejnych wakacji aby kupić sobie te słodkie ciasteczka. Cantuccini najlepiej smakują z filiżanką cappuccino, którą podaję mojemu mężowi kiedy pracuje w domu.

Składniki:

250 g mąki pszennej

100 g cukru, ja używam białego ale można zastąpić trzcinowym.

50 g płatków migdałowych lub drobno posiekanych migdałów

50 g całych migdałów w skórce

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jaja

Otarta skórka z 1 cytryny

1 łyżka soku z cytryny

Szczypta soli

 Przygotowanie:

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę.
  2. Dodajemy do niej wszystkie składniki suche: sól, proszek do pieczenia, cukier, migdały
  3. Całość mieszamy i robimy po środku dołeczek w który wbijamy 2 jajka, sok z cytryny oraz startą skórkę cytrynową
  4. Ciasto zagniatamy, jeśli nie będzie się kleić można dodać kolejną łyżkę soku z cytryny
  5. Z ciasta formujemy 3 wałki o średnicy 4 cm.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 cm
  7. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  8. 3 wałki z ciastem wykładamy na blaszkę ( ja je dodatkowo delikatnie spłaszczam, żeby nie były takie okrągłe po upieczeniu)
  9. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach ( grzanie góra dół)
  10. Po 30 minutach przekładamy gorące wałki z ciastem na deskę ( uwaga bo gorące)
  11. Używając ostrego noża kroimy na małe kromeczki na szerokość 1,5cm
  12. Piekarnik skręcamy do 160 stopni
  13. Kromeczki układamy na blaszce i pieczemy 10 minut
  14. Wyciągamy ostrożnie blaszkę i przewracamy ciastka na 2 stronę
  15. Pieczemy ponownie 10 minut
  16. Wyciągamy ciasteczka do ostygnięcia

Najlepiej przechowywać je w dużym słoiku i podawać z kawa, w której możemy moczyć te słodkie migdałowo-cytrynowe ciasteczka. Smacznego.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.