bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Bliny gryczane z pstrągiem ojcowskim

Bliny gryczane z pstrągiem ojcowskim

Ojców, zwykle kojarzy się z małą i uroczą wsią pod Krakowem w dolinie Prądnika na Szlaku Orlich Gniazd. Na kulinarnej trasie Ojcowa od paru lat króluje pstrąg ojcowski: wędzony, pachnący dymem, prosto z ekologicznej hodowli. Najchętniej zjadam go na śniadanie z chlebem prądnickim i odrobiną chrzanu. Dziś postanowiłam jednak spróbować dodać go do dania, które zwykle kojarzy się nie z pstrągiem ale z kawiorem, a zatem do gryczanych blin.

Bliny są bardzo sycące i idealne na śniadania na mroźne poranki. Budzą z zimowego snu największych śpiochów i  zaspokajają głód domowych łakomczuchów.

Składniki na bliny gryczane:

25 g świeżych drożdży

1,5 szklanki mleka

200 gr mąki gryczanej

100 gr mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 żółtko

25 gr roztopionego masła

olej do smażenia

Jak zrobić bliny gryczane:

  1. Drożdże rozkruszyć do miski
  2. Do miski dodać pół szklanki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki pszennej
  3. Całość wymieszać i przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia masy
  4. Do większej miski przesiać obie mąki, dodać roztopione masło, żółtko, sól, resztę mleka oraz wyrośnięte drożdże
  5. Masę wymieszać i przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 min
  6. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać patelnię z olejem, nakładać ciasto łyżką tworząc małe placuszki i smażyć na złoty kolor z 2 stron
  7. Bliny wyłożyć na talerzyki, udekorować kleksem z kwaśnej śmietany, kawałkiem wędzonego pstrąga z Ojcowa oraz koperkiem lub pietruszką



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.