bo #krakowska bo #kobieta bo # o jedzeniu

Bezglutenowe placuszki gryczane

Bezglutenowe placuszki gryczane

Podczas zimowych dni na śniadanie zwykle mam ochotę na coś ciepłego na śniadanie. Uwielbiam naleśniki i zapach jaki roznosi się w domu podczas smażenia. Kojarzy mi się z moją babcią, która smażyła takie rarytasy, a ja z niecierpliwością czekam na pierwszy naleśnik u jej boku, który zjadałam wprost z patelni jeszcze gorący, ale jak smaczny i chrupiący.

Dziś postanowiłam spróbować placuszków naleśnikowych z mąki gryczanej, które po usmażeniu okazały się równie puszyste jak z mąki pszennej. Miały delikatny smak gryki, który dodał nowej nuty do tradycyjnych placuszków.  Do nich podałam wiśnie w syropie mojej roboty, który zawsze będzie kojarzył mi się z moim dzieciństwem. Przepis na wiśnie znajdziecie również na moim blogu.

Składniki:

1 szklanka mleka 2%

2 szklanki mąki gryczanej

3/4 szklanki maślanki lub jogurtu

2 jajka

1  łyżeczka proszku do pieczenia

8 łyżek oleju rzepakowego lub innego

Przygotowanie:

  1. Do miski lub blendera wbij dwa jajka i dodaj mleko oraz maślankę.
  2. Wszystko wymieszaj i potem dodaj suche składniki
  3. Mąkę można przesiać, wtedy placuszki będą bardziej puszyste, natomiast jak nie mamy czasu rano, bo spieszymy do pracy to można pominąć ten krok
  4. Wszystko wymieszaj i odstaw na 5 minut, żeby się składniki połączyły
  5. Rozgrzej patelnię i przetrzyj papierem z paroma kroplami oleju. Robimy to tylko przed pierwszym placuszkiem. Do smażenia nie będziemy używać już tłuszczu bo dodaliśmy olej do ciasta
  6. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewaj po pół chochelki ciasta. Na patelni zmieszczą się 2 placuszki , jeśli damy więcej to będzie trudno nam je przewracać
  7. Po 3 minutach delikatnie podważamy placuszek z boku, trzeba to zrobić ostrożnie, żeby się nie złamał i przewracamy na drugą stronę i smażymy aż do zarumienia
  8. Podajemy z wiśniami w syropie, cukrem pudrem lub świeżymi owocami i jogurtem. W połączeniu z kawą tworzą pyszny początek dnia


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.